Пізнавальна екскурсія гр. 191 «Одеські катакомби».

3 грудня   учні  групи № 191 здійснили пізнавальну екскурсію «Одеські катакомби». Одеські катакомби — мережа штучно створених підземних ходів і лабіринтів під Одесою. Більша їх частина (95-97%) — це каменоломні, з яких видобувалося будівельне каміння. Сьогодні довжина Одеських катакомб оцінюється приблизно в 2,5 тис. км (описано близько 1,7 тис. км) — це один з найбільших підземних лабіринтів на Земній кулі.

Історія катакомб починається в 30-х роках XIX ст. Бурхливе будівництво Одеси у той час потребувало багато будівельного матеріалу, яким був вапняк — Одеса, власне, стоїть на шарах (так званого «понтійського вапняку»). Спершу вапняк добували на схилах балок, але згодом видобуток його набув справді промислових масштабів і вівся шахтним способом за допомогою спеціальних пилок, завезених з Англії. Вже у 60-х роках XIX ст. розгалужена мережа покинутих вапнякових шахт під містом стала великою проблемою.

Продовжили свою екскурсію по місту Одеса , а саме на вулиці Дерибасівська. Дерибасівська – є центральною вулицею міста Одеси, однією з головних визначних пам’яток в Одесі. По вулиці Дерибасівська знаходяться цікаві скульптури: пам’ятник Леоніду Утьосову, пам’ятник Уточкіну, скульптури Лев і Левиця, пам’ятник Дванадцять стільців.
Не менш відомі Потьомкінські сходи були побудовані в 1841 році графом Воронцовим для своєї дружини.