Молодіжна політика мультикультурності та етнонаціонального розмаїття

11-12 грудня 2018 року в м.Києві відбувся фінальний захід тренінгу «Молодіжна політика мультикультурності та етнонаціонльного розмаїття», на який була запрошена бібліотекар ВПУС м.Миколаєва Лутай Ю.О., як  представник Ради національних товариств Миколаївської області.

Вступне слово  сказали Проф. Др. Тове Х. Маллой, директор Європейського центру з питань меншин, Аксана Філіпішина із Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також Андреа Штор, керівниця відділу культури, освіти та національних меншин Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Мирослав Грінберг прочитав лекцію на тему “Демократія – це участь: виклики та можливості”. Він зазначив, що права людини мають індивідуальний, а не груповий характер і захищають особу, а не групу. Цікавим моментом є те, що, захищаючи інтереси меншин можна легко сплутати права і законні інтереси.

Ірина Федорович розповіла про запобігання та протидію дискримінації у молодіжній політиці. Адже дискримінувати може навіть закон – це буде інституційною дискримінацією. І на перший погляд закон може бути нейтральним, без будь-яких дискримінаційних ознак. Але за своєю суттю він буде утискувати групи людей за певними ознаками.

Олеся Кравченко, заступниця директора департаменту молодіжної політики та начальниця відділу підтримки соціального становлення молоді Міністерства молоді та спорту України, розповіла учасникам про ініціативи Міністерства та запросила їх приєднатись до участі.

Ключовими спікерами для роботи в групах були: «Інституційно-правові рамки» Зора Попова, «Недискримінація» Ірина Федорович, «Суспільно-політична участь».

Наталія Мекахаль, «Освіта» Сергій Пономарьов, «Просвітницькі кампанії та залучення громадськості» Мирослав Грінберг, «Працевлаштування та доступ до ринку праці» Ольга Срібняк. В групах розроблялись регіональні та національні рекомендації з обраних тем. Після обговорення у групах учасники знову зібрались у великій залі для дискусії та роботи над національними рекомендаціями. Кожна група обрала представника, який поділився результатами групової роботи та пропозиціями щодо поліпшення молодіжної політики на задану тему.

На другий день тренінгу завітав голова партнерської ГО «Центр евалюації науково-освітніх та соціальних програм» Володимир Євтух. Він привітав учасників із завершенням роботи над рекомендаціями щодо молодіжної політики та відповів на кілька запитань.

Також на тренінг завітали Володимир Ходаківський, начальник відділу взаємодії з національними спільнотами України та закордонними українцями та Олександр Ярема, заступник Міністра молоді і спорту України. Вони відповіли на питання учасників, розповіли, яким чином Міністерства залучають молодь до прийняття рішень у молодіжній політиці а також про молодіжні етнокультурні грантові програми.

Після плідної дискусії учасники розповіли про успішні проекти та позитивні практики мультикультурності у молодіжній політиці своїх регіонів та домовились поділитись досвідом з зацікавленими колегами.

Далі учасники, за допомогою модератора Мирослава Грінберга, визначили, до яких установ та організацій потрібно направити проекти щодо внесення змін до молодіжної політики. Адже мало просто розробити рекомендації – потрібно донести їх до відповідних державних структур.

Учасники презентували основні цінності свого регіону на наочній мапі “Різні регіони – одна Україна”.

 

Тренінг реалізувався за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини (Auswärtiges Amt), за сприяння Міністерства молоді та спорту України та Міністерства культури України.