Kомунікаційний тренінг “Тимбілдинг проти булінгу”

Тимбілдинг (teambuilding) – спеціальні заходи корпоративного відпочинку, які спрямовані на згуртування колективу.

Булінґ (від англ. bully – хуліган, задирака, грубіян, «to bully» — задиратися, знущатися) – тривалий процес свідомого жорстокого ставлення, агресивної поведінки, щоб заподіяти шкоду, викликати страх, тривогу або ж створити негативне середовище для людини.

Булінг проявляється у багатьох формах – існують вербальна, фізична, соціальна форми булінгу, а також кіберзалякування (кібербулінг). 

 23 січня 2018 року на базі бібліотеки нашого училища відбувся тренінг “Тимбілдинг проти булінгу”, який провели гості з МОБЮ Марина Улановська  – бібліотекар та Андрій Алієв  – завідуючий відділом соціо-культурної діяльності молоді.

Марина наголосила, що з булінгом найефективніше  боротися через його попередження, однак ті, хто здійснюють цькування, мають розуміти, що за цим слідує покарання.


Під час діалогу юнаки визначали, що таке булінг, його види, причини і наслідки, обговорювали, як відрізнити звичайні сварки в колективі від систематичного цькування, розглядали різні конфліктні ситуації, які виникають під час навчання, спілкування і шукали шляхи їх вирішення. Приклади булінгу і його наслідків містила і гра “Кінотерапія”, вікторина “Недолік? Перевага!
Перед завершенням тренінгу всі разом обговорили і виокремили основні правила позитивного спілкування та колективної взаємодії.

Булінг та цькування серед підлітків є однією з нагальних тем сучасності. Тому профілактика конфліктів в міжособистісних відносинах учнів, зниження агресії та ворожих реакцій підлітків та оптимізація міжособистісних і міжгрупових відносин є одним з першочергових завдань суспільства.