Шлях до перемоги

Гула, стогнала і ревла земля,

Сивіли в горі мати і кохана.

В огні була Вкраїнонька моя,

Була війна жорстока, Вітчизняна.

І мертві, мертві і живі Герої наші, воїни-солдати,

Ми знаємо — в нещадній тій війні.

Змогли страшного ворога здолати.

 

У ніч на 26 березня 1944 року розпочалася бойова операція десанту. Морські піхотинці потай висадилися у торгівельному порту, зняли вартових, і, розташувавшись у кількох будинках, організували кругову оборону в районі елеватора. Далі поступово, година за годиною, розгортався бій. Противник вводив у бій артилерію, міномети, танки, використовував вогнемети та димові шашки. Десантники зазнавали тяжких втрат, але завдання було – відстрілюватися до останнього. Перестрілка тривала до ранку 28 березня. Із десанту на той час залишилося живими 12 осіб, усі поранені та обпалені. 
   Загін старшого лейтенанта Ольшанського за дві доби відбив 18 атак супротивника, вивів з ладу понад 700 гітлерівців. Дві доби безперервного бою вилилися в єдиний подвиг десантного загону. План знищення верфі, міста та вивезення миколаївців до Німеччини був зірваний. 

Саме з нагоди святкування 75 річниці визволення в нашому училищі з 26 по 28 березня відбувся ряд виховних заходів: урочиста лінійка, виховні години в групах, зустрічі-екскурсії в музеї, покладання квітів до меморіалу героїв та тематичні виставки.