День визволення України від фашистських загарбників

 

Щорічно 28 жовтня відзначається День визволення України від німецько – фашистських загарбників. В цьому році ми святкуємо 76 річницю.

Це свято встановлено в Україні згідно з Указом Президента від 20 жовтня 2009 року № 836/2009 «з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні».

В цей день традиційно вшановують пам’ять воїнів, які загинули в боях за визволення України, та населення, яке постраждало від дій фашистських окупантів.

Друга світова війна розпочалась 1 вересня 1939 року, а офіційним її завершенням вважають дату 2 вересня 1945 року.

Тією чи іншою мірою в цій війні взяли участь понад 60 країн світу, тоді як кількість жертв за різними оцінками сягає від 50 до 80 мільйонів осіб. Ця війна відома насамперед жахливими злочинами проти людяності та масовими вбивствами. Більше того, саме тоді вперше та єдине в історії людства було застосовано ядерну зброю.

Розпочалась Друга світова війна вторгненням Третього Рейху та Словацької республіки в Польщу, внаслідок чого Велика Британія та Франція 3 вересня оголосили гітлеровській Німеччині війну.

22 червня 1941 року без попередження за підтримки Італії, Угорщини, Румунії та Словаччини Третій Рейх напав на Радянський Союз, з чого почалася війна, яку називають Великою Вітчизняною.

До середини липня німецькі війська захопили Латвійську, Литовську, Білоруську, Молдавську, Естонську та значну частину Української Республік у складі Радянського Союзу.

Після численних завоювань гітлеровської коаліції та просування армії до російського Дону, 19 листопада 1942 Червоній армії вдалося перейти до контрнаступу під Сталінградом, завдавши поразки ворожим військам. Сталінградська битва стала найбільшою наземною битвою за весь період війни.

Після Сталінградської битви почалося визволення України. Перші населені пункти України в східному Донбасі були звільнені у грудні 1942 року, а масове визволення українських земель почалося внаслідок Курської битви, що тривала протягом липня – 23 серпня 1943 року.

23 серпня 1943 року війська Степового фронту звільнили Харків.

У вересні 1943 р. радянські війська вийшли до Дніпра, де розгорнулася битва за місто, внаслідок чого ціною величезних людських втрат 6 листопада 1943 року було визволено Київ.

У 1944 році радянське командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило серію наступальних операцій, остаточно визволивши територію України:

– Житомирсько-Бердичівська операція (грудень 1943 р. – січень 1944 р.);

– Корсунь-Шевченківська операція (січень-лютий 1944 рр.);

– Рівненсько-Луцька операція (січень-лютий 1944 рр.);

– Криворізька операція (січень-лютий 1944 рр.);

– Визволення Одеси, Миколаєва (березень-квітень 1944 рр.);

– Визволення Криму (квітень-травень 1944 рр.);

– Львівсько-Сандомирська операція (липень-серпень 1944 рр.). 27 липня 1944 р. звільнено Львів;

– Східно-Карпатська операція (вересень-жовтень 1944 рр.);

28 жовтня 1944 року територія України була остаточно визволена від загарбників. Активні дії проти німецьких окупантів вели загони УПА.

8 травня 1945 року німецько-радянська війна (Велика Вітчизняна) завершилась капітуляцією Німеччини, а капітуляцією Японії 2 вересня 1945 завершилась Друга світова війна.

У ході визвольних операцій в Україні загинуло понад 3,5 мільйонів людей, а загалом протягом війни людські втрати в Україні склали понад 10 мільйонів військових і цивільних осіб.

Матеріальні втрати України досягли 1,5 трильйонів українських карбованців. Було зруйновано понад 714 міст, 28 тисяч сіл, понад 16 тисяч промислових підприємств, 18 тисяч медичних закладів і 33 тисяч закладів освіти.

Час минає, але у пам’яті поколінь навіки залишаться події Другої світової, яка принесла на нашу землю стільки болю та крові, коли за право бути вільним наш народ заплатив неймовірно страшну ціну. Наш святий обов’язок – зберегти пам’ять про кожного, хто боровся з ворогом на фронті чи в тилу, загинув на окупованій території, в таборах смерті, чиє життя обірвалося на шляху до Великої Перемоги.

Друга світова війна забрала та скалічила мільйони життів у всьому світі. Вона стала величезною трагедією для усього людства.

У ці дні український народ вшановує відвагу і жертовність тих, хто відстояв рідну землю  на передовій, самовідданою працею наближав перемогу в тилу , хто піднімав Україну з руїн, чиє життя забрала війна.

Низький уклін і глибока вдячність усім ветеранам, учасникам Другої світової війни, партизанам. Глибока шана  солдатським вдовам, дітям війни.

Свято визволення – велике свято для  кожного з нас, та, на жаль, воно затьмарене подіями, які відбуваються на сході країни. Віриться, що наш народ зробить усе можливе для встановлення миру на рідній землі.