Дух міцніший за бетон

Хто бачив смерть, той цінує життя.

Мені є, за що воювати. Я на своїй землі.

Василь Савченко

16 січня в Україні відзначають День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.
Протягом 242 днів з неймовірною стійкістю, відвагою та незламністю українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу.
«Кіборгами» нескорених українців назвав сам ворог. Мовляв, тільки роботи здатні вистояти в таких нелюдських умовах.
Перший бій між українськими оборонцями та проросійськими бойовиками за встановлення контролю над Донецьким аеропортом відбувся наприкінці травня 2014 року. Того дня окупанти відступили, зазнавши важких втрат і на кілька місяців відмовились від штурму летовища. Восени 2014-го бойові дії відновилися у значно більшому масштабі…
Один з бойовиків псевдореспубліки у своєму пості в соціальній мережі в кінці вересня пише: “Я блин, не знаю кто защищает Донецкий аэропорт, но мы их три месяца выбить не можем. Пробовали штурмовать – нам таких вломили… Мы отошли. Начали накрывать “градом” – они ныряют в подземные коллектора канализации… Решили коллектора залить стоками канализации. Зафигачили “градом” – они под землю, мы заливаем коллектора. И, типа, захватываем территорию аэропорта. Я не знаю, кто там сидит, но это не люди – это киборги”..
Василь Савченко, кіборг, позивний «Постріл»: «Спочатку довелося утримувати позиції під Донецьком у «гарячому» трикутнику Авдіївка — Спартак — Опитне. Гатили по нас з усього — «Градів» та «Ураганів», 120-мм мінометів і танків. До інтенсивних обстрілів бійці звикли швидко. Поміж обстрілами їздили по воду в «сіру» зону біля Опитного. Там її набирали і ми, і… бойовики. Наставимо один на одного стволи й набираємо.
Такий закон: на водопої навіть змія не вкусить. А от коли роз’їжджалися, навздогін летіли міни. Пам’ятаю, щовечора співав зі своїм побратимом Дмитром «Червону руту». Через золотаве поле соняшників пісню було добре чути бойовикам, от вони й казилися… Черговий шквальний обстріл тривав понад півтори години. За цей час бойовики захопили віддалені пости. Із «дальняка» (дальніх постів) по рації вже відповідали чужі голоси.
Ми зайняли позицію в ангарі. З-за периметра почав бити ворожий кулемет, і кілька бойовиків із «мухами» та автоматами забігли до автопарку. Ось тут вперше я і зустрівся з озброєним ворогом віч-на-віч. Вистрибнув з ангара, а під ноги летить граната. Стрибаю назад. Вибух. Вибігаю знову, а на мене біжить бойовик. Тисну на гачок..
Ворог починає відходити, зав’язується перестрілка. Дмитро кидає гранату… Згодом підійшли на допомогу з аеропорту два танки та спецпризначенці на БМП і з ходу пішли на зачистку «зеленки», розганяючи бойовиків.
Атака противника захлинулася. Вже після бою у нападників знайшли документи з номером російської військової частини, який свідчив, що це були «хвалені» псковські десантники…
А ще запам’ятався останній день перед ротацією. Запеклий бій розпочався зі сторони Пісків. Кулі лягали так щільно, що й голови не підняти. Раптом з лісосмуги виїхали два танки і БМП без розпізнавальних знаків. Все, думаю, кінець. Потягнувся за РПГ, а його немає. І ПТКР далеко, і вилізти не можна. Минуло кілька хвилин. Несподівано підлітає КрАЗ із синьо-жовтим прапором. Наші! Ми мало не плакали. Ніколи ще так не раділи нашому прапору!
Хто бачив смерть, той цінує життя. Мені є, за що воювати. Я на своїй землі. А ворог… Їхня підлість вражає. Не один раз бачив, як зі «Спартака», Ясинуватої та Путилівського гаю в сторону Донецька стріляли їхні «Гради». А потім, буцімто у відповідь, вони починали гатити по нас…»
За весь час оборони Донецького аеропорту загинуло понад 100 українських військових, близько 440 зазнали поранень. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких, на жаль, посмертно.

Пам’ятаймо своїх героїв! Вони витримали – не витримав бетон!