БІЛЬ МИНАЄ, А ПАМ’ЯТЬ ЗАЛИШАЄТЬСЯ

Картинки по запросу "15 лютого афганістан"

15 лютого 1989 року останній радянський солдат перетнув афгансько-узбецький кордон біля містечка Термез. Відтоді ця дата увійшла в новітню історію як День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Так зване «надання інтернаціональної допомоги братському народу» безжально забрало тисячі молодих життів, позбавило щастя цілі родини, у яких залишилися сиротами діти, дружини, батьки.

Довгих десять років трагічна війна в Афганістані викликала в свідомості людей біль і смуток за понівечені долі наших воїнів. Війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Не дивлячись ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця. «Гарячі точки» показали, що наші хлопці варті героїзму батьків і дідів, які перемогли фашизм у роки Другої світової війни.

Ми вшановуємо всіх учасників тієї, вже далекої війни і засвідчуємо свою глибоку шану та повагу їхній мужності та самовідданій праці.

Вони є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу та державі у наші дні. 28 років тому, 15 лютого 1989 року, остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. Таким чином закінчилась більш ніж дев`ятирічна військова інтервенція Радянського Союзу в сусідню державу, в якій і сьогодні ще тривають збройні заворушення.

Захищати революцію у «братській» країні 1979 року були направлені понад 150 тисяч українців. Більше трьох тисяч з них загинули під час цієї війни, сім тисяч повернулися в Україну інвалідами, близько 2 тисяч вважаються полоненими і без вісті зниклими.

Уже дома, від ран, хвороб і самогубств померли більше 4 тисяч українських «афганців». Всього, з 1979 року в Афганістані загинуло понад 14 тисяч радянських солдат, більше 30 тисяч були поранені; з афганського боку втрати були ще жахливіші — біля 1.5 мільйона загиблих і майже 5 мільйонів біженців, що знайшли притулок в сусідніх Пакистані та Ірані.

Ця війна зламала життя багатьом молодим хлопцям. Незважаючи ні на що, вони чесно виконували свій громадянський обов’язок, залишалися вірними присязі до кінця.

Від всього серця висловлюємо глибоку вдячність і подяку всім, хто чесно і мужньо виконав свій військовий і громадянський обов’язок у Афганістані, а сьогодні встав у ряди оборонців України. Ви є яскравим прикладом для наслідування молодому поколінню, взірцем служіння народу і державі в наші важкі часи. Бажаємо вам і вашим рідним міцного здоров’я, благополуччя, перемоги над ворогом та довгих років життя в ім’я процвітання нашої Батьківщини.