Пам’ять про героїчний десант живе вічно

Золотою сторінкою в історії Великої Вітчизняної війни був подвиг 68 десантників під командуванням ст. лейтенанта К. Ф. Ольшанського.
У разі відступу у березні 1944 року фашисти збиралися знищити промислові об’єкти, порт, причали та елеватори. Щоб зірвати злочинний задум окупантів, командування вирішило висадити десант у тилу ворога, вибір припав на морських піхотинців 384 батальйону.
Командиром загону призначено старшого лейтенанта Костянтина Федоровича Ольшанського. Всього у загоні було 67 осіб, з них 55 моряків 384-го ОБМП, 10 саперів, 2 зв’язківці. Відбір був суворий, брали найхоробріших, добре перевірених моряків, які пройшли вже тяжку школу війни. 68-м у загоні десантників став місцевий рибалка Андрій Андреєв, який добровільно погодився супроводжувати десант у тил ворога.
В задачу десанту входило раптовим ударом захопити і утримати порт до підходу основних сил, зав’язати бій у тилу німецько-фашистських військ, викликати паніку, відволікти частину сил противника і сприяти частинам Червоної Армії у визволенні міста.

 

26 березеня вчитель історії Мезінова О.В. провела екскурсію до музею К.Ф.Ольшанського, що знаходиться в нашому гуртожитку. Ольга Вікторівна розповіла учням про не легку долю героїчного десанту, як ніч на 26 березня 1944 року розпочалася бойова операція десанту. Морські піхотинці потай висадилися у торгівельному порту, зняли вартових, і, розташувавшись у кількох будинках, організували кругову оборону в районі елеватора. Далі поступово, година за годиною, розгортався бій. Противник вводив у бій артилерію, міномети, танки, використовував вогнемети та димові шашки. Десантники зазнавали тяжких втрат, але завдання було – відстрілюватися до останнього. Перестрілка тривала до ранку 28 березня. Із десанту на той час залишилося живими 12 осіб, усі поранені та обпалені.

Загін старшого лейтенанта Ольшанського за дві доби відбив 18 атак супротивника, вивів з ладу понад 700 гітлерівців. Дві доби безперервного бою вилилися в єдиний подвиг десантного загону. План знищення верфі, міста та вивезення миколаївців до Німеччини був зірваний. 

Батьківщина високо оцінила подвиг ольшанців. Це єдина операція в роки війни, коли високого звання Героя Радянського Союзу удостоєні всі її учасники. Загиблих десантників поховали на головній площі міста. На честь їх безсмертного подвигу відкрито меморіальний комплекс.

27 березня учні 131 групи під керівництвом майстра виробничого навчання   Король В.М відвідали захід до 74-ої річниці визволення міста Миколаєва від нациських окупантів з метою вшанування памяті загиблих героїв-ольшанців та всіх визволителів міста.

Захід відбувся на вулиці Андрєєва,біля памятного знаку на честь загону під командуванням К.Ф.Ольшанського розташованому на березі Бузького лиману(на місці підготовки висадки легендарного десанту).

28 березня учні разом з бібліотекарем Лутай Ю.О. відвідали захід з нагоди визволення біля Меморіала 68 десантників-ольшанців. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять після чого поклали квіти до Вічного вогню.

В цей день в гутрожитку провели виховну годину присвячену Великому подвигу героїв.

Навічно зберігатиметься у серцях миколаївців світла пам’ять про тих, хто боровся, і тих , хто загинув смертю хоробрих за свободу наших земель.