Фестиваль національних культур «Дружба»

Миколаївщина багатонаціональна. Тут мешкають 1264,7 тис. чоловік, які є представниками 133 національностей, серед них українці становлять 81,9 %. 18,1 % населення належить до національних меншин. Це росіяни (177530 чол.), молдовани (13171 чол.), білоруси (8369 чол.), болгари (5614 чол.), вірмени (4277 чол.), євреї (3263 чол.), корейці (1751 чол.), азербайджанці (1482 чол.), роми (цигани) (1449 чол.), поляки (1317 чол.), татари (1255 чол.), німці (1220 чол. ) та інші (чехи, дагестанці, грузини, греки, курди, месхетинські турки тощо) – менше 0,1 %. Компактно в області мешкають: болгари, месхетинські турки, курди, чехи.

Ось уже багато років на Миколаївщині діє громадське об’єднання «Рада національних товариств Миколаївської області», що об’єднує національні громади міста й області.Рада національностей добре відома і в Україні, у 2005 р. один з проектів об’єднання  – «Фестиваль національних культур «Дружба» – отримав диплом Міністерства культури і туризму України в номінації «Культурно-мистецький проект».

Всеукраїнський фестиваль національних культур “Дружба” – традиційне щорічне свято народів Миколаївщини й України, започатковане 1995 р. Сьогодні “Дружба”  за своєю красою та яскравістю не поступається найсучаснішим шоу, а ідея, закладена в основі його проведення – зберегти самобутню культуру кожного народу – несе в собі могутній заряд доброти і любові. За цей час фестиваль став акцією, яка об’єднує людей навколо таких понять як взаєморозуміння і взаємоповага, толерантне ставлення до представників іншої культури, віросповідання, національності.

Саме 29 вересня 2018 року в рамках Всеукраїнського фестивалю національних культур “Дружба”  учні 321 групи Думініка Віталій, Волошин Віталій та учениці 191 групи Мазурова Юлія та Тофан Марія в супроводі бібліотекаря Лутай Ю.О. взяли участь у таких заходах :

  • виставки-презентації декоративно-ужиткового мистецтва різних народів національно-культурних товариств з фотозонами й національними подвір’ями;
  • ярмарок національної кухні;
  •  відкрита сцена: презентації національних культур, школа народних танців, концертні номери, конкурс малюнків на асфальті “Хай завжди буде дружба”;
  • Парад учасників фестивалю у національних костюмах різних народів, вишиванках по вулиці Соборна від Містечка Дружби до обласного Палацу культури.

Фестиваль національних культур “Дружба” пройшов в дусі міжнаціонального взаєморозуміння й злагоди та сприяв подальшому укріпленню міжнаціонального миру й дружби у багатонаціональному суспільстві області.