Стрітення: історія свята, традиції і цікави факти

СТРІТЕННЯ ГОСПОДНЄ-свято, в якому переплелися біблійні легенди і язичницькі вірування.
Християни східного обряду 15 лютого відзначають Стрітення Господнє— одне з 12 головних церковних свят. Стрітення — це свято, в якому переплелися біблійні легенди і язичницькі вірування. З давніх часів вважалося, що в цей день зустрічається зима з весною.
ІСТОРІЯ ВИНЕКНЕННЯ СВЯТА
Стрітення відзначають на 40-й день після дня народження Ісуса Христа
в пам’ять про те, як Марія принесла до Єрусалимського Спасителя на 40-й день після Його народження. Закон описаний у Старому Заповіті постановляв, що жінка, яка народила хлопчика, 40 днів (а дівчинку — 80 днів), була ритуально нечистою. Після проходження цього часу для очищення кожна мати мала принести до святині однорічне ягня на цілопальну жертву як знак визнання над собою найвищої Божої влади і подяки, та голуба чи горлицю — як жертву очищення від гріхів. Коли ж жінка буде бідна, і неспроможна придбати ягня, то принесе вона лише дві горлиці. Після цього жінка вважалась очищеною. Згідно з цим Законом, з часу визволення євреїв із єгипетського полону, також кожне перше немовля чоловічої статі належало Богові і його треба було приносити до храму на 40-й день після народження. Марія, в покорі, виконує припис Закону приносить у жертву дві горлиці.
Коли Марія разом з Йосифом принесла Ісуса до храму, їх зустрів там сивий старий Симеон, який чекав зустрічі з Господом вже багато років. Згідно з Євангелієм від Луки, Симеон був праведником і від Духа Святого був звіщений, що він зможе вмерти лише тоді, як побачить Ісуса Христа. Те й здійснилося — Симеон міг одержати тепер вічний спокій. Перед смертю старець Симеон сповістив, що Немовля, яке йому нарешті судилося побачити, народилось «на служіння спасіння людей».
Другою особою, що зустріла Ісуса в храмі була пророчиця Анна, про що також свідчить Євангеліє від Луки.
Звершивши все згідно з законом Господнім, Марія і Йосиф повернулися до Назарету в Галілею.
НАРОДНІ ПРИКМЕТИ ТА ТРАДИЦІЇ
У слов’янській традиції Стрітення— переломний день, коли Зима зустрічається з Весною і вперше «бореться» з нею, тож із 15-м лютого пов’язана маса прикмет про погоду, врожай — і взагалі про те, яким буде наступний рік.
• Яка погода на Стрітення – такою і весна буде.
• Відлига в цей день – до ранньої і теплої весни.
• Сніжок на Стрітення – весна буде затяжна і дощова.
• Холоди прийшли 15 лютого – весна буде холодна.
• Якщо мете сніг, то хліб вродить.
• Тиха і сонячна погода – до хорошого урожаю льону.
• Капель в Стрітення – до врожаю пшениці, вітряно – до врожаю фруктів.
• Якщо напередодні свята Стрітення небо зірками всіяне, то весна зацвіте пізніше звичайного.
• Українці говорили: «Як на Стрітення півень нап’ється води з калюжі, то жди іще стужі», або навіть «як нап’ється півень води, то набереться господар біди». Сенс цієї прикмети є очевидним: якщо 15 лютого стане настільки тепло, що навіть калюжі відтануть, це — погана прикмета. Значить, зима взяла верх і поки не віддає свої права — попереду новий прихід холодів, весна буде пізньою, а врожай під загрозою, адже після першого тепла можуть знову вдарити тріскучі морози.
• Одна з цікавих прикмет на Стрітення Господнє – заборона класти у цей день гроші на кухонний стіл. Удача може відвернутися від вас, а гроші витікатимуть крізь пальці.
• З давніх часів на Стрітення Господнє, не прийнято працювати. Більша частина селян займалася нескладними господарськими справами. Жінки перебирали речі, прибирали в коморі, робили заготовки. Чоловіки оглядали інвентар, лагодили обладнання. Молоді незаміжні дівчата ворожили на судженого.
• За день вимовлялося безліч молитов: на добробут, на здоров’я, на щастя сім’ї.
• Цього дня, люди приносили до церкви воду для того, щоб її освятив священик. Саме 15 лютого вийде неймовірно чудодійна і цілюща вода. За давньою традицією, що збереглася до 2020 року в день Стрітення Господнього прийнято виготовляти свічку. Її роблять з бджолиного воску власними руками. Свічка зберігається до особливої події в житті родини. Запалюючи свічку, люди позбавляються від поганих думок, очищають помисли, тіло, зцілюють душу.
ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ НА СТРІТЕННЯ
У Стрітення забороняються будь-які роботи, крім тих, що служать людям на благо. Гріховним заняттям вважається заробляння грошей. Виняток становлять професії, спрямовані на допомогу оточуючим.
Не потрібно вживати спиртні напої, які затуманюють людський розум і роблять людей залежним від шкідливих звичок.
Існує заборона на домашні справи. Прання та прибирання слід проводити в будні дні. У церковні свята прийнято присвячувати час Господу і молитвам для пошуку праведного шляху і очищення душі. Ще це час для здійснення добрих вчинків і спілкування з близькими людьми.
ЦІКАВІ ФАКТИ
Стрітенську воду збирали з бурульок і додавали до звичайної води. За повір’ями — така вода цілюща: лікує рани і внутрішні захворювання, рятує від «злого ока», відьми, вовкулаки. Нею кропили вояків перед боєм та чумаків перед походом, пасічники окроплювали нею вулики на початку сезону, а господарі — худобу під час першого вигону на пасовище.
У цей день ворожили, виставляючи тарілку з зерном на ніч у двір: якщо вранці буде роса – врожай, нема роси — погана ознака.
До стрітенських свічок у Православній Церкві ставилися по-особливому – не магічно, а благоговійно. Їх зберігали увесь рік і запалювали під час домашньої молитви.
Сьогодні ми покажемо вам як можна швидко власноруч зробити жайворонка.
Тож читайте прикмети про цей день і перевіряйте їх, а ще чекаємо фото ваших виготовлених пташок, або годівничок, які ви змайстрували.
Картинки по запросу "15 лютого стрітення"