Звіт директора Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва

Вище професійне училище суднобудування м. Миколаєва

ЗВІТ

директора  Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва Глазачева Ю.Б. про роботу період з 2010-2015 роки

Шановні колеги!

        У своїй діяльності керуюсь основними положеннями Конституції України, Законом України «Про освіту», Законом України «Про професійно-технічну освіту», Положенням «Про організацію навчально-виробничого процесу в професійно-технічних навчальних закладах».

Сьогодні ми проводимо випускний вечір для наших учнів-випускників, завершується 2014-2015 навчальний рік, а ми маємо можливість підвести підсумки роботи.

Основним і головним завданням яке ми повинні реалізувати – це передусім надання нашим учням якісної повної загальної середньої та первинної професійної освіти за усіма ліцензованими професіями за якими ведеться підготовка в нашому навчальному закладі.

І тому я хочу наголосити, що цей звіт не тільки про мою роботу, але і підсумок роботи всього колективу, всіх його членів. Без колективної праці – відсутній результат.

Протягом усього звітного періоду наш навчальний заклад працював ритмічно, забезпечувався  належний рівень навчально-виховного та навчально-виробничого процесів виконувались навчальні плани і програми.

Стійким є також і фінансовий стан закладу. Своєчасно і в повному обсязі виконуються всі фінансові зобов’язання пов’язані  із виплатою заробітної плати, стипендії, за енергоносії та інші  комунальні послуги.

Протягом звітного періоду в училищі були здійснені перевірки МОВ ФСС з ТВП, Управлінням ПФУ  в Корабельному  районі м. Миколаєва, Державною фінансовою інспекцією в Миколаївській області, Територіальною Державною інспекцією з праці треба зауважити, що під час перевірок суттєвих зауважень не виявлено.

В період з 2010р. по 2015р. в нашому училищі підготовлено 975 кваліфікованих робітників та 105 молодших спеціалістів.

Сучасний професійно-технічний навчальний заклад – це багатогранна система, усі щаблі якої об’єднані між собою. Однією із складових цієї системи є методична робота, яка направлена на поліпшення якості навчання кваліфікованих робітників відповідно до вимог Державних стандартів професійної освіти і сучасного ринку праці. Методична робота в училищі спрямована на надання дієвої допомоги педпрацівникам, особливо молодим, у підвищенні їхньої професійної майстерності, створення творчої атмосфери, морально-психологічного клімату, який сприяє пошуку інноваційних технологій педагогічної праці, ефективному їх втіленню, що обумовлює оптимізацію навчально-виховного процесу в училищі.

Колектив працює над єдиною методичною проблемою: «Інноваційний підхід до ставлення особистості учнів та педпрацівників засобами технологій творчого мислення».

В училищі працює творчий колектив  однодумців.

Результатом  діяльності педколективу є досягнення учнів, які займають призові місця на обласних конкурсах  професійної майстерності і олімпіадах.

 

2012р. – ІІ місце в обласній олімпіаді з предмету «Електротехніка».

2012р. – ІІ місце в обласній олімпіаді з предмету «Основи правових знань»

2013р. – ІІІ місце в обласному конкурсі з професії «Кухар»

2013р. – ІІ місце ІІ етапі ІV Міжнародного мовно-літературного конкурсу

учнівської та студентської молоді ім.. Т.Г.Шевченка.

2014р. – ІІ місце в обласному конкурсі учнівських  проектів

2015р. – ІІІ місце в ІV етапі Всеукраїнських Ольжичевих читань в номінації

«Талант».

2015р. – ІІІ місце в обласному конкурсі учнівських  проектів з професій

енергетичного профілю.

Викладач Борщ Ю.О. та учениця Фуглєва Г. перемогли у Всеукраїнському квесті «Україна – Нато» та отримали путівку для участі в міжнародному конкурсі, який відбудеться в Польщі.

Викладачі та майстри  в/н училища беруть активну участь в роботі обласних і уч. творчих груп, методичних секціях, пед. читаннях.

На базі училища проводяться засідання обласних методичних секцій:

2010 р. – кл. керівників, психологів, викладачів і майстрів в/н з професії

«Електрогазозварник», викладачі української мови та літератури.

2011р. – викладачі іноземної мови, викладачі фізичної культури облас.

конкурс учнівських проектів.

2012р. – викладачі і майстри в/н з професії «Токар», викладач з предмета

«Фізика».

2013р. – викладач з предмета «Українська мова та література»  викладачів і

майстрів в/н з професії  «Електромонтер», обласний конкурс серед

педпрацівників учнями «Впровадження інноваційних технологій в

навчальний процес»

2014р. – викладачів та майстрів в/н з професії «Електрогазозварник»

психологів, викладачів і майстрів в/н з професії «Кухар».

2015р. – викладачів і майстрів в/н з професії «Електрогазозварник».

В 2015 році колектив розпочав нову і надзвичайно цікаву справу: проведення науково-практичної конференції. 10 червня 2015р. було проведено науково-практичну конференцію «Співпраця педколективу училища  з провідними підприємствами міста – запорука якісної підготовки кваліфікованих робітників». Були запрошені представники провідних потужних підприємств півдня України. На конференції обговорювались питання подальшої співпраці колективу училища з підприємствами, проходження учнями училища виробничої практики та працевлаштування.

Кожного року МК училища проводять семінари, «круглі столи», майстер-класи, методичні фестивалі, ярмарки педагогічних ідей та інновацій.

В кожному кабінеті та майстернях створено медіа теки з фрагментів уроків власного виробництва для якісного проведення уроків теоретичного і виробничого навчання.

У своїй роботі велику увагу приділяє реконструкції та модернізації матеріально-технічної бази училища. В період 2010-2015р.р. за рахунок спеціального фонду та спонсорської допомоги виконано великий обсяг робіт на суму близько 1 млн. грн.:

– капітальний ремонт даху навчального корпусу сучасними будівельними матеріалами – 800 м²;

– капітальний ремонт 3-го поверху навчального корпусу;

– ремонт системи опалення навчального корпусу;

– ремонт центральної зовнішньої системи опалення (труба ø100 мм);

– в 10 навчальних кабінетах встановлені сучасні фанкойли для додаткового обігріву;

– створено навчальний бар та 2 навчальні лабораторії;

– відремонтовані всі кімнати гуртожитку;

– в гуртожитку створено кухню для приготування їжі та  тренажерний зал;

–  в гуртожитку встановлені душові кабіни з бойлерами для підігріву води на кожному поверсі;

– в гуртожитку встановлено систему зовнішнього відеоспостереження;

– в липні 2015 року планується капітальний ремонт покрівлі даху гуртожитку 800м² (липень 2015р.).

Глазачев Ю.Б. постійно працює над удосконаленням навчально-виробничого процесу в училищі, впровадженням новітніх технологій: 100% навчальних кабінетів, навчальних майстерень, кімнат у гуртожитку підключені до мережі Інтернет. Створено сучасний мультимедійний клас. Всі навчальні майстерні та лабораторії забезпечені ПК, мультимедійними проекторами. Навчальна майстерня для проведення уроків виробничого навчання з професії «Електрогазозварник» найкраща в Миколаївській області.

Соціальне партнерство з ТОВ «Морський спеціалізований порт

 «Ніка-Тера»

Більше  чотирьох років Вище професійне училище суднобудування

м. Миколаєва співпрацює зі своїм соціальним партнером – «Морським спеціалізованим портом Ніка-Тера».
Основне завдання співпраці училища з «Морським спеціалізованим портом Ніка-Тера» – поглиблення зв’язків навчального процесу з виробництвом та формування учня як особистості. Співпраця здійснюється за різними напрямами. Спеціалізований порт постійно надає училищу матеріальну допомогу для удосконалення матеріально-технічної бази:

– зроблено капітальний ремонт покрівлі даху (900 м.кв.) навчального корпусу на суму 125 тис. грн.

– встановлено 12 металопластикових вікон у навчальних кабінетах № 34, 35, 36 на суму 20 тис. грн.

– встановлено металопластикові вхідні двері у навчальному корпусі на суму 5 тис. грн.

– придбано 3 кутові шліфувальні машинки  на суму 8 тис. грн.

– надано 1т металевих планок для проведення уроків виробничого навчання з професії «Електрогазозварник».

Представники підприємства беруть участь в роботі державно-кваліфікаційної комісії при захисті дипломних робіт, створюють якісні умови для професійної підготовки і виробничої практики, надають робочі місця випускникам училища.

3 жовтня 2013р. на базі Вищого професійного училища суднобудування

м. Миколаєва відбулася презентація сумісного екологічного проекту «Чисте місто, район, мікрорайон»    «Морського спеціалізованого порту  «Ніка-Тера» та Вищого професійного училища суднобудування м. Миколаєва.  Метою проекту є залучення до роботи «Екологічного патруля» учнів та педагогічного колективу училища для    вивчення, збирання побажань та пропозицій для поліпшення екологічної ситуації в районі та місті, озеленіння  та прибирання території  від сміття, надання правдивої інформації про роботу в порту.

Реалізація проекту дозволила залучити в природоохоронну діяльність велику кількість учнів училища, підвищити екологічну грамотність учнів, що надалі дозволить зменшити екологічне навантаження на природу. Разом зі спеціалістами «МСП Ніка-Тера» та студентами та викладачами Чорноморського державного університету ім. П. Могили  ми   вивчаємо  екологічну ситуацію у районі. Проект також допоміг організувати дозвілля учнів. Завдяки «МСП Ніка-Тера» учні відвідали мальовничий куточок с. Трикрати, регіональний ландшафтний парк «Приінгульський», Свято-Михайлівський Пелагеївський жіночий монастир, брали участь у різноманітних конкурсах та акціях. 17 квітня, колектив «Морського спеціалізованого порту «Ніка-Тера» разом з учнями училища висадили алею дерев-катальп.

Не можна не відзначити спільне проведення виховних заходів, які були емоційно насичені: Міжнародний день сім’ї та День матері, Міжнародний день людини похилого віку, День Перемоги та проведення  сумісних акцій до Дня Соборності України, до Дня боротьби з курінням.

8 травня в училищі сумісно з керівництвом ТОВ «Ніка-Тера» та ЗОШ № 1 було відзначено свято 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Керівництво Корабельного району м. Миколаєва,   ветерани Великої Вітчизняної війни та учні були присутні на урочистому мітингу біля пам’ятника воїнів Вітчизняної війни, покладали квіти та гірлянди.

15 травня до Вищого професійного училища м. Миколаєва завітали    багатодітні матусі та батьки, які працюють в «Морському спеціалізованому порту Ніка-Тера», а також  батьки   учнів ВПУС.
Співпраця Вищого професійного училища суднобудування та «МСП Ніка-Тера» – це перспективний шлях розв’язання багатьох проблем, що виникають у процесі підготовки кваліфікованих робітників та їх подальшого працевлаштування. Співробітництво з підприємством, перш за все, полягає в тому, що «МСП Ніка-Тера» надає робочі місця для учнів училища, кваліфіковані працівники підприємства призначаються для безпосереднього керівництва виробничим навчанням та виробничою практикою, створюють належні умови для відпрацювання професійних умінь і навичок. Зараз майстри виробничого навчання ВПУС разом з учнями при підтримці спецпорту виготовляють паркові лави (35 шт.), які будуть прикрашати Корабельний район.

Основним завданням виховної роботи в училищі є патріотичне виховання учнів. Щомісячно кл. керівники навчальних груп проводили уроки мужності: «На захисті України», «У полум’ї війни», «Україна – єдина країна», «Зростаємо патріотами».

Проводились екскурсії до музею Старофлотські казарми, Державного музею суднобудування і флоту, музею Ольшанців училища.

В училищі встановлена скринька  для збору благодійної допомоги воїнам АТО, яка була передана для придбання ліків у військовий шпиталь.

Колективом училища була придбана військова облігація на суму 1000 грн.

В училищі розташовано стенд «В єднанні наша сила» на якому розмішена історична довідка 79 аеромобільної десантної бригади.

Гуртожиток

Училище має гуртожиток в якому проживає більше 100 учнів. За ці роки зроблено:

  • в усіх кімнатах робиться поточний ремонт, поклеїли шпалери;
  • на першому поверсі обладнана кухня для приготування їжі:
  • придбано та встановлено 3 бойлери;
  • в кожну кімнату проведен Інтернет «Дикий сад»;
  • придбана сучасна пральна машина.

В училищі працюють гуртки художньої самодіяльності та спортивного напряму.

Головні завдання на перспективу роботи:

  • відкриття нових професій;
  • збільшення контингенту училища;
  • вдосконалення та модернізація матеріальної бази училища.